Finland Finland Finland

För många många år sedan skrev Monty Python sin enastående hit Finland
Finland, Finland, Finland.
The country where I want to be
Ibland är ju Finland riktigt trevligt, men sedan dyker då andra specialiteter upp som gör att man funderar på verkligheten. Senast detta hände var tydligen när stackars cousin Llaurén försökte få upp länken från mitt inlägg om Alfahannar. Llaurén säger i sin kommentar han inte får upp länken. Nå förklaringen är enkelt, ylleradions Arena har ju sina program synliga i en vecka! Sedan tas de bort. Varför? Därför att Finland är konstigt.

Allt går tillbaka till den intressanta lag om upphovsrätt vi har (vanligtvis uppkallad efter Teosto efter byrån som upprätthåller saken). För ungefär fem år sedan togs också alla de radiokanaler man kunde lyssna på över Internet bort. Varför? Jo för att Teosto tolkade lagen så att de som sänder program som innehåller delar på vilket det borde betalas en Teosto-avgift inte skall betala enligt antalet lyssnare programmet har utan enligt hur många lyssnare som sannolikt kunde lyssna över Internet.

Exempel: Radiokanalen Yle Ykkönen hade kanske i medeltal 50 lysnnare på nätet, men Teosto räknade så här: Ykkönen sänder ut program på finska. Det är en typisk vuxenkanal så kanske 50% av alla finnar kan tänka sig lyssna på den någongång. Teosto-avgiften skall alltså bygga på detta tal, att 50% av finnarna är lyssnare. Det vill säga ca 2,7 miljoner människor. Man förstår varför radiokanalerna försvann från nätet! Nå nu är de tillbaka och om jag förstått det rätt har man gjort någotslags kompromiss med Teosto där det just ingår att ett program på nätet inte får finnas där längre än en vecka.

Välkommen till Finland, teknikens föregångarland...

Kommentarer