Hot och rädsla

Nu har jag råkat ut för den första personen som använder höstens skolskjutning i egna marknadsföringssyften. Läs den här så att det inte går som i Kauhajoki, sade den c. 60-åriga mannen som ringde på och gav de senaste numren av Vakna! och Vakttornet.

Barn och Internet är temat i Vakna. Jag hade väntat mig något mera rafflande men det är närmast en snabbgenomgång av vad det finns på nätet för ovetande föräldrar. Poängen är förstås att förklara farorna med Internet. På hemsidor finns det pro-anorektiker och hatgrupper. I chattrum råkar barn ut för snuskgubbar som försöker lura dem till sex. Om man är oförsiktig med vad man skriver på en blogg kan man skada någons rykte, till och med sitt eget.

På hela taget fanns det inget som knyter till skolskjutningar vilket är ganska naturligt, eftersom blaskorna helt klart inte är lokalt producerade utan översatta till svenska från ett original i USA eller Kanada. Så varför skulle Kauhajoki blandas med i det här? Är det så att alla expansiva religioner som sysslar med mission behöver något att skrämma och hota med för att få mera medlemmar?

Är det det gamla övertalningsknepet "välj korset eller svärdet" som gäller fortfarande?

Kommentarer

pni sa…
Helvetet inte fungerar mera. Man måste hitta på nya saker att få manniskorna känna sig osäkra.

Det som människan ofta är mest rädd för är det hon har minst kontroll över. Därför måste religionerna påminna oss om dessa stora saker som är svåra att förstå.