Digital lagstiftning.

Det här har vi diskuterat tidigare, men kan bara inte låta bli. Jag får bara inte in i min arma skalle hur våra beslutsfattare kan vara så extremt dumma. Finns liksom ingen tanke bakom överhuvudtaget. Gäller ju i största allmännhet, men nu speciellt digital media.

Mest aktuellt är "Lex Nokia". Alltså att arbetsgivare skall kunna kolla trafiken för sina anställdas e-post. Men små vänner, om nu någon faktiskt tänker börja med industrispionage och skicka dokument kring världen tror ni på allvar de använder sin jobbadress? Speciellt med lagförslaget för Lex Nokia var att alla experter som tagit del av den förkastar den genast. Hör de i stenhuset på Arkadiabacken på? Varför inte? Vad gör vi med en riksdag och regering alls? Varför inte ta steget ut och fixa så att lagstiftningen i det här landet sköts av börsbolagen? Regeringen kan vara de 15 största bolagens koncernchefer. President Jorma Ollila.

Och samtidigt aktuellt att Teosto vill ta en avgift för varje sålt minne, USB-minnen, Flash, etc för användaren av dessa kan ladda ner material på dem som kan vara belagt med upphovsrättsavgift.

Och så vet vi då tex skivbolagens inställning till musik på nätet... Bara man ser något på nätet är man en tjuv som borde låsas in för minst 20 år.

Då är ju nyheten om att Monty Python som vid årsskiftet startade en egen YouTubesida ökat sin DVD-försäljning med 23000% ganska bra. Se hit nu beslutsfattare, skivbolag och filmbolag: Sätt ut ert material på nätet. De som verkligen vill se/höra materialet köper det också. Sluta hitta på en massa skit som får oss lyssnare/tittare att skita i era alster. "Släpp fångarne loss det är vår" som det hette i den svenska filmen om Picasso.

Kommentarer

pni sa…
Inte att förglömma Lex Nokia antireklamerna del 1 och del 2 som bekostades av 197 personliga personer (läs om saken på finska på Urkintalaki.fi).
Nikke sa…
Och inte skall man heller glömma det, att fast Nokia i tidigare fall inte haft någon nytta av att undersöka samma information som nu skall göras lättare tillgänglig. (Enligt artikeln i HS i söndags.)

Jag kan, precis som Swana, inte heller riktigt förstå logiken. I denna dag då det finns minst femtioelva webmails man kan använda, 16 GB i fickan för en slant, och snabba mobila internetuppkopplingar är det ganska svårt att se vad lagen egentligen skulle vara till nytta. Annat än att kränka den lilla individen.

Skribenten var en av de 197
jny sa…
Varför går dumma digitala lagar igenom? Jo: beslutsfattarna förstår sig inte på så de förlitar sig på vad andra säger att de skall göra. Andra är sakkunniga och företag. Sakkunniga ger inte kampanjbidrag eller hotar med att deras business försvinner om inte... Alltså är det företagens röst som blir hörd.

Där har ni logiken.
Swana sa…
Jny: DELVIS rätt. Men är ju inte så där enkelt. Är ju än så länge inte dessa företag som röstar in folk i beslutande organ utan vi - tydligen ännu dummare - väljare! Så är ju nog förvånad INGEN i riksdagen märkt att åhå, går liksom åt helvete nu, om jag röstar för det här mistar jag en massa väljare! Men vi är kanske i ett ultrakapitalistiskt samhälle redan, money talks!
pni sa…
Delvis rätt Swana, men det finns garanterat en jäkla uppsjö med variabler som påverkar. T.ex. valkampanjerna som påverkar väljarna (kanske inte alla men tydligen tillräckligt många), partidisciplinen (grupptryck liksom) och helt enkelt det hur världen ser annorlunda ut från riksdaghusets vinkel (ens sanning är den andres lögn). Och så skall man ju aldrig glömma frågan "What's in it for me?": alla har en egen agenda, de som sitter där och styr är knappast filantroper.
pni sa…
Ser man på, en politiker (förutom herr Kasvi, som verkar förstå dagens värld) som vaknat till att Lex Nokia kanske inte är helt bra. Men det krävdes inte mindre än Centralkriminalpolisens kommentar för att det skulle hända.
Swana sa…
Tant Hautala börjar ha sina dubier också. Men gissar det redan är för sent. I Finland går det tydligen till så att ju sämre ett lagförslag är desto snabbare skall det genom!

Och nu är Kommunikationsministern ute och kritiserar, hon som ju berett lagen!
pni sa…
Tant Lindén påstod senare att hon försökte vara humoristisk. Tro det den som vill.

Det är lite på två år till nästa riksdagsval. Man borde börja samla på dessa idiotier som dom inte faller i glömska (vilket de tyvärr för ofta gör).
Swana sa…
Problemet med att samla alla idioter är väl att alla idioter redan är samlade - i riksdagen. Finns liksom ingen kvar att rösta på. Det tycks vara ett kriterium att man inte kan tänka för att bli invald i den föreningen.